Κώστας Καραγκούνης – Αρθρο στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και προφανώς σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους και στους ανέργους, στους συνταξιούχους και στις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ουσιαστικά να στηριχθεί με κάθε τρόπο το σύνολο της κοινωνίας.

Η ανεργία μειώθηκε δραστικά και έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 10% μετά από 15 χρόνια. Μόλις το 2019 η ανεργία ήταν στο 17,5% και ειδικά η ανεργία των νέων στο 39,1%. Όλοι οι δείκτες μειώθηκαν στο μισό ενώ ήδη δουλεύουν 260.000 περισσότερες γυναίκες από το 2019. Ο μέσος και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον Ιούλιο του 2019 κατά 20,8% και 27,7 % αντίστοιχα και ο στόχος είναι να υπάρξει μέχρι το τέλος της τετραετίας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Παράλληλα η κυβέρνηση φροντίζει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος με ήδη προγραμματισμένη απομείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 % το 2025 και άλλο 0,5% για το 2027.

Προς το τέλος του έτους θα εξειδικευθεί το ακριβές ποσοστό της εκ νέου αύξησης των συντάξεων με ειδική μέριμνα ώστε να καλυφθεί η προσωπική διαφορά μέσω έκτακτης φορολόγησης στα διυλιστήρια όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Αυξήθηκαν ήδη τα επιδόματα που αφορούν την μητρότητα και την προστασία της οικογένειας και μόλις πρόσφατα επεκτάθηκε το εννιάμηνο στις Δέκο, στις τράπεζες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα βοηθήματα που εισπράττει μία εργαζόμενη μισθωτή των 830 € ξεπερνούν τις 13.000 € συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων κύησης, γέννησης και μητρότητας.

Αναμορφώνεται το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα με στόχο να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, στην μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα και βέβαια στην κινητροδότηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών με ειδικές ανάγκες κατά τη διάρκεια πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ με την πρόσληψη 780 ακόμη ιατρών και διευρύνεται ο κατάλογος των μη αναστρέψιμων παθήσεων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με συνεχείς επανεξετάσεις.

Δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων αφού πρόσφατα ενσωματώθηκε η οδηγία 2022 / 431 και θεσπίστηκε ένα ενιαίο πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από την έκθεσή τους σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.

Σύντομα έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που αποκτούν δικαίωμα σε σύνταξη λόγω αναπηρίας δεν θα χρειάζεται να διακόπτουν την εργασία τους για να την λάβουν.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ίση μεταχείριση των ΑμεΑ. Περαιτέρω επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και στον επισιτισμό αρχικά σε πιλοτικό στάδιο αφού προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και διαβούλευση με στόχο αφενός να θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων εξασφαλίζοντας την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους και αφετέρου να επιβραβευτούν οι συνεπείς επιχειρήσεις με γενικότερο στόχο την πάταξη της υποδηλωμένη και αδήλωτης εργασίας.

Μόνο στα σουπερμάρκετ που ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα διαπιστώθηκε αύξηση των υπερωριών κατά 61%.

Την ίδια στιγμή ενισχύεται το έργο της ανεξάρτητης αρχής επιθεώρηση εργασίας με πρόσθετες προσλήψεις για την Αρχή που ήδη έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 44.893 ελέγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε στα 26.639.275 ευρώ. Υπάρχει αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15,1% στα πρόστιμα. Τέλος γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και ήδη εκδίδονται σήμερα 1000 συντάξεις την ημέρα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης και η προσπάθεια της Κυβέρνησης συνεχίζεται.